RECEPTY

Celozrnná tvarohová bábovka

babovka18 kousků

Ingredience
250g celozrnné špaldové mouky
250g nízkotučného tvarohu
180g třtinového cukru
100ml oleje
200ml polotučného mléka
2 vejce
prášek do pečiva

Postup
Utřeme žloutky, tvaroh a cukr, přidáme mléko a olej. Smícháme mouku s práškem do pečiva a přidáme k tvarohové směsi. Nakonec pomalu vmícháme sníh z ušlehaných bílků. Bábovka lze ozvláštnit rozinkami nebo do jedné půlky vmícháme kakao. Lze přidat i kousky 70 procentní čokolády. Těsto vlijeme do vymazané a strouhankou či hrubou moukou vysypané bábovkové formy. Pečeme v horkovzdušné troubě na 160 asi 45 minut.

Tip
Jestliže nám bábovka nejde vyklopit, zabalíme jí do mokré utěrky a opatrně ji z formy vyklepneme.

Poznámka
Bábovka je mokřejší, než její netvarohová a necelozrnná příbuzná a může se zdát jako lehce zdrclá, ale to nic nemění na její báječné chuti Smile

Nutriční hodnoty 1ks

Energie 680KJ
Bílkoviny 4,3g
Tuky 7g
Sacharidy 21g
Vláknina 1,4g

Mandlové celozrnné sušenky

susenky
25kusů

Ingredience
100g jemně mletých mandlí
70g mletých ovesných vloček
100g špaldové mouky
50ml oleje
60g bílého jogurtu
100g medu
130g marmelády
1 vejce
prášek do pečiva
20g slunečnicových semínek

Postup
Vše kromě marmelády smícháme dohromady a protože těsto je dost lepivé, navlhčenýma rukama tvoříme kuličky, které následně přetvoříme na koláček, doprostřed každého koláčku naneseme marmeládu. Sušenky vyskládáme na plech na pečící papír a v horkovzdušné troubě pečeme asi 20 minut na 160.

Poznámka
Koláčky jsou dost velké, kdo chce, může jich z těsta udělat až dvakrát tolik. Věřím, že takové pečivo může být i Vánočním cukrovím.

Nutriční hodnoty na jeden větší kousek
Energie 420KJ
Bílkoviny 2,4g
Sacharidy 11,4g
Tuky 4,86g

Hrušková roláda 8 porcí

hruskova rol
Ingredience
4 bílky
80g cukru
40g celozrnné mouky
100g mletých vlašských ořechů
3 velké hrušky
250 ml hruškového juice
1 vanilkový pudink
1 vanilkový cukr
50 ml sojového mléka

Postup
Ušleháme sníh z bílků. Postupně vmícháme cukr, mouku a ořechy. Těsto rozetřeme na pečící papír a pečeme cca 10 minut. Srolujeme do vlhké utěrky a necháme vychladnout.
Krém:
Oloupeme a najemno nastrouháme hrušky. V hrnci povaříme hruškový juice s vanilkovým cukrem, přidáme hrušky. Pudink rozmícháme v mléce a přilijeme k hruškové směsi, povaříme.
Roládu rozložíme, pomažeme krémem, stočíme a roládu posypeme kakaem.

Nutriční hodnoty 1KS

806KJ
5,2 bílkoviny
25g sacharidy
7,9 tuky

Celozrnná bublanina s ovocem – 1plech – 25ks

bublanina
Ingredience
200g špaldové mouky
200g polohrubé mouky
prášek do pečiva
200ml horké vody
100ml oleje
3 vejce
1 hrnek třtinového cukru
ovoce dle chuti (borůvky, třešně, meruňky, broskve, jahody…)

Postup
Připravíme si sníh z bílků. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, postupně přidáme horkou vodu, olej, mouku a prášek do pečiva. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Poklademe ovocem. Na závěr můžeme posypat trochou drobenky z másla, hrubé mouky a třtinového cukru. Kalorickou hodnotu buchty nám to ale o něco zvýší. Pečeme v horkovzdušné troubě na 165 st. asi 30 minut

Nutriční hodnoty na 1 kousek bez drobenky

Energie 600KJ
Bílkoviny 2,7g
Sacharidy 22,6g
Tuky 5,1g

Tortila s tuňákem a avokádem – 1 porce

tortila
Ingredience
tuňák ve vlastní šťávě – malá plechovka
malá celozrnná tortila
Kysaná smetana light – 1 lžička
černé olivy
ledový salát
avokádo

Postup
Tortilu pomažeme lžičkou kysané smetany a avokáda, poklademe plátky ledového salátu, tuňákem a olivami nakrájenými na plátky. Tortilu smotáme. Kdo chce, může jí opéct. Při redukční dietě se budeme držet množství, které je uvedeno v jídelníčku.

Krůtí špíz

kruti spiz
Ingredience
Krůtí prso
Cibule
Červená paprika
Žampiony
Olivový olej
Bylinky dle chuti – např. bazalka, tymián, rozmarýn, šalvěj

Postup
Maso naložíme do bylinek smíchaných s olivovým olejem a trochy soli. Pak střídavě napichujeme na špejli s kostkami zeleniny a žampionů. Upečeme v troubě. Podáváme s dresinkem Z kysané smetany a česneku.

Pečená brambora trochu jinak

brambory
Větší brambory neoloupané uvaříme v dostatečném množství vody. Uvařené brambory podélně rozřízneme, pomažeme směsí česneku, soli, oleje a trochy vody. Pečeme v troubě dozlatova. Podáváme s dresinkem z kysané smetany light, jogurtu a česneku.




Červená čočka se zeleninou – 4 porce

cervena cocka
Ingredience
1hrnek červené čočky
olivový olej
3 menší rajčata
2 červené papriky
2 menší cibule
150ml mléka,
2-3lžíce celozrnné mouky
bazalka

Postup
Na větší pánvi rozpálíme olivový oleje a zlehka na něm osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Papriky a rajčata nakrájíme na kostičky a přisypeme na pánev. Přiklopíme pokličkou a dusíme cca 10min než zelenina změkne. Poté podlijeme 2hrnky teplé vody a přidáme čočku. Opět přiklopíme a dusíme. Když je čočka měkká , směs osolíme, opepříme a přidáme nasekanou bazalku. Do mléka nasypeme mouku, promícháme a nalijeme do směsi, čímž vznikne kaše. Ještě chvíli provaříme.

Tomatová polévka – 5 porcí

tomatova polevka
Ingredience
1kg rajčat nebo 0,5 Kg rajčat a jedna 400g plechovka krájených rajčat
olivový olej
cibule
česnek
tymián
bazalka
třtinový cukr
1l vývaru nebo voda

Postup
Na oleji osmahneme posekanou cibuli a česnek, přidáme nakrájená rajčata, kdo chce, může před tím spařit a oloupat. Přilijeme vývar a vaříme cca 20 minut, přidáme sůl, mletý pepř a cukr. Rozmixujeme, přidáme snítku tymiánu a nakonec přidáme drobně nasekanou bazalku. Do polévky si každý může přidat kousek mozzarely či lžíci kysané smetany. Podáváme s celozrnným toastem na sucho opečeným v troubě, možno potřít kapkou olivového oleje s česnekem.

Losos v kabátku

losos
Ingredience
200g losos(filety)
1polévková lžíce kremžské hořčice
100g mozzarelly
50g mletých vlašských ořechů
100g cherry rajčátek
1 polévková lžíce kvalitního oleje
2 velké listy salátu

Postup
Plátky lososa potřeme hořčicí a obalíme je z obou stran v mletých oříšcích. Připravíme si teflonovou pánev do které dáme kvalitní olej, a na mírném plameni obalené plátky osmahneme ze všech stran. Aby byl losos dobře propečený, je dobré ho podlít trochou vody a dát na 5min. zapéci do vyhřáté trouby. Na horkého lososa poklademe na kolečka nakrájenou mozzarellu. Na talíři si připravíme omyté listy hlávkového salátu, na které položíme opečeného lososa. Obložíme cherry rajčátky a můžeme podávat.

Nutriční hodnoty jedné porce
Energie 2202kJ/542kcal
Bílkoviny 31,7g
Sacharidy 6,4g
Tuky 21g